KULHYDRATER

Når man fortæller mennesker uden for LCHF-verdenen, at man har valgt at skære kornprodukter osv. ud af sin kost, kigger de ofte meget underligt på en, fordi de altid har fået at vide, at netop dette er den vigtigste del af kosten.  Det kan de som sådan også have lidt ret i, for kulhydrat er rent faktisk vores absolut vigtigste energikilde.  De giver nemlig brændstof til musklerne, hjernen og nerverne både før, under og efter du har dyrket motion. De er også med til at holde din krop sund og kan forebygge bl.a. forstoppelse, diarré og muligvis tyktarmskræft og hjertekarsygdomme. Men dette er dog langt fra tilfældet for alle slags kulhydrater, og det er her misforståelserne ofte opstår. Forskellige kulhydrater påvirker nemlig kroppen på forskellige måder, og deres ernæringsværdi er derfor også meget varierende.

 

Grundlæggende findes der 3 former for kulhydrat:

  • Sukkerater
  • Stivelse
  • Fiber

SUKKERARTER

De simpleste former for kulhydrat er glukose (druesukker), fruktose (frugtsukker) og galaktose. Glukose er den største energikilde for den menneskelige krop og findes naturligt i frugt og grøntsager ligesom fruktose. Når de sættes sammen to og to, danner de andre simple kulhydrater, der smager sødt, herunder laktose (mælkesukker), der findes i mælkeprodukter, og sassarose , der også er bedre kendt som almindeligt hvidt sukker.  Alle naturlige frugter og grøntsager indeholder både fruktose og glukose, men i modsætning til almindeligt sukker er disse naturligt adskilte.

STIVELSE

De simple kulhydrater kan også sættes sammen til lange kæder, hvorved de bliver til komplekse kulhydrater også bedre kendt som stivelse. Denne form for kulhydrat er helt central i planters lagringsmekanisme, idet det er en plantes måde at lagre glukose. Stivelse består nemlig af op til 100.000 glukosemolekyler, der er bundet sammen i en lang kæde. De vigtigste stivelseskilder er:

  • Hvede
  • Ris
  • Majs
  • Kartofler

Dette involverer også alle de produkter, der bliver fremstillet af disse, herunder brød, chips, pasta, tortillas, morgenmadsprodukter, kager osv. Stivelse smager dog ikke sødt, og det kan være årsagen til, at vi normalt ikke forbinder det med sukker.

FIBER

Kulhydraterne i fibre adskiller sig lidt fra de ovenstående sukkerarter, idet de er bundet sammen på en anden måde end dem, man finder i sukker og stivelse. Vores fordøjelsessystem er simpelthen ikke i stand til at optage dem, og derfor får de lov til at passere ufordøjet igennem tarmen. De har dog stadig en funktion, idet de tiltrækker væske, hvorved de udvider sig og fylder mere i maven, så man føler sig mæt. De får desuden maden til at passere langsommere igennem tarmene, hvilket b.la. forebygger forstoppelse og diarré. Denne form for kulhydrat er meget velkommen på en LCHF-kost, og derfor vil man også kunne støde på betegnelsen nettokulhydrat (se bare KULHYDRATTABEL), hvor fibrene er trukket fra den samlede mængde af kulhydrat.

KULHYDRAT METABOLISME 

Som man måske kan regne ud, reagerer kroppen meget forskelligt på de forskellige former for sukker. Glukose er det nemmeste for kroppen at bruge og bliver optaget og brugt med det samme. Fra tarmen bliver det sendt direkte ud i blodet, hvorfra hormonet insulin sørger for at transportere det videre ud til cellerne. Hvis kroppen ikke kan bruge al energien med det samme, bliver den overskydende energi omdannet til fedt, som lagres i cellerne.  Fruktose er derimod ikke bruges med det samme. Den skal først processeres af leveren, hvilket gør, at det bliver langsommere optaget end glukose. Sakkarose er opbygget af én glukosemolekyle og én fruktosemolekyle. Når den kommer ind i kroppen deles molekylerne, hvorved glukosen optages med det samme og fruktosen sendes videre til leveren. Stivelse består som sagt af lange kæder af glukosemolekyler, og disse bliver adskilt, lige så snart de kommer ned i maven. Derved får man en masse glukose ud i blodet, hvilket får blodsukkeret til at stige meget voldsomt. Kroppen er sjældent i stand til at bruge så meget energi på én gang, og derfor lagres den overskydende energi i cellerne som fedt.

KULHYDRAT OG LCHF

Kulhydrat er som sagt kroppens vigtigste energikilde, og derfor er det også langt fra alle former for kulhydrat, der udelukkes på en LCHF-kost. Fibrene, der bl.a. findes naturligt i grøntsager, frugt, nødder og bælgfrugter, er helt essentielle for den menneskelige fordøjelse, og disse tages derfor imod med kyshånd. Mange tilføjer også flere fibre til deres mad i form af HUSK loppefrøskaller. Igennem indtagelsen af bl.a. grøntsager og frugt får man desuden også en vis mængde glukose og fruktose. Disse bliver dog foruden fibrene også fulgt af en lang række vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, og det er derfor det adskiller sig fra stivelsen. Stivelsen består nemlig udelukkende af ren glukose, der er den hurtigst optagelige sukkerart, der findes. Det er rent faktisk værre end almindeligt hvidt sukker, der trods alt stadig indeholder halvt fruktose, og så indeholder det hverken vitaminer eller mineraler.

Når vi snakker LCHF er der altså en grund til, at det hedder low carb og ikke no carb. Kroppen har brug for kulhydrat for at fungere, men den nødvendige mængde kan sagtens fås alene fra naturlige råvarer som grøntsager, frugter, nødder, bælgfrugter osv. Herfra kommer ligeledes fibrene, der skal holde din krop sund og kan forebygge bl.a. forstoppelse, diarré og muligvis tyktarmskræft og hjertekarsygdomme, Desuden er kroppen selv i stand til at omdanne aminosyrer i protein til kulhydrat, hvis det skulle blive nødvendigt. Kroppen får altså allerede den nødvendige energi fra de naturlige råvarer, og den har derfor overhovedet ikke brug for de store mængder sukker, der findes i stivelse og forarbejdede produkter. Faktisk klarer den sig meget bedre uden, og det er derfor denne kulhydratform er dømt ude i en LCHF-kost.

Det var så første indlæg i min nye miniserie om sandheden bag LCHF. Jeg håber, at I har kunnet bruge bare lidt af det. I næste indlæg vil jeg forsøge at gå mere i dybden med hvad forskellige mængder af kulhydrat gør ved kroppen. Det kan du læse mere om under #2: Kulhydratindtag.