LOW CARB

Hvad er low carb?

Low carb dækker over kost, der er baseret på sunde og naturlige råvarer. De stivelsesholdige kulhydrater som brød, pasta, ris og kartofler har veget pladsen for masser af grøntsager, frugt, kød og naturlige fedtkilder. Resultatet er mæthed i længere tid, mere overskud i hverdagen, bedre søvn, god fordøjelse, godt humør, vægttab og generel sundhed.

Hvorfor spise low carb?

Med andre ord baserer denne kost sig på fødevarer, der øger dit blodsukkerniveau mindst muligt. Kulhydrater bliver i kroppen opfattet som sukker, og dette får dit blodsukkerniveauet til at stige markant. For at modarbejde dette, udskiller kroppen insulin, der transporterer sukkeret fra blodet og ud i cellerne, hvor den overskydende energi lagres som fedt. Hvis man derimod undgår sukker og andre fødevarer med et højt indhold af kulhydrater, vil blodsukkerniveauet ikke blive så højt, og det samme gør sig gældende for insulinniveauet. Et lavt insulinniveau får cellerne til at frigive noget af det fedt, som de allerede har lagret, i stedet for at optage mere. Det stimulerer altså kroppens naturlige fedtforbrændingsproces.

Low carb er en sund og velafbalanceret kost, der er baseret på, hvad mennesket er skabt til at spise. Vores forfædre led ikke af moderne livsstilssygdomme som fedme og diabetes, men de spiste heller ikke raffineret sukker, brød, pasta og korn. I stedet fik de kulhydrater fra grønsager og nødder og masser af sunde naturlige protein- og fedtkilder fra kød, fede mælkeprodukter og olier. De havde heller ikke brug for at tælle kalorier og kontrollere mængden af mad, fordi kroppen helt automatisk regulerede dette med sult og mæthed. Og det er netop en af de ting, der er virkelig dejligt med low carb. Man spiser, når man er sulten, og man stopper, når man er mæt. Sukkertrangen forsvinder, energiniveauet skydes i vejret, søvnen bliver bedre og du føler dig ikke konstant sulten. Du slipper også for oppustet mave og diverse andre ubehagelige tilstande. Fristende, ikke?

Hvis du ønsker at vide mere om videnskaben bag low carb livsstilen, kan du læse mere på Andreas Eenfeldts blog Diet Doctor. Hvis du gerne vil vide noget mere om, hvad man helt præcist spiser på en low carb kost, kan du kigge under fanen LOW CARB KOST. Du kan også læse mere om forskellige madvares indhold af kulhydrat under fanen KULHYDRATTABEL eller finde OPSKRIFTER og INSPIRATION til din madlavning.